De klassieke architectuur van de Damlaan in een nieuw jasje

Interview met architect Jan van Vliet

Hier, in het Oude Postkantoor, wordt de historische architectuur van de Damlaan hersteld. Op de plek waar ooit de gevels van het postkantoor en de oude jongensschool het straatbeeld sierden, zullen prachtige modernistische appartementen verschijnen.

“Het Oude Postkantoor bestaat uit verschillende gebouwen met elk een eigen stijl en kleur. In het ontwerp hebben we het historisch aangezicht van de bestaande gebouwen in een modern jasje gestoken. Van het postkantoor tot de school en de achterliggende nummercentrale, als je goed kijkt, zie je de oude typologie en afmetingen van deze panden terug in het nieuwe ontwerp. Ook herkenbare gevelverfraaiingen als geledingen, sprongen en siermetselwerk in verschillende kleuren zijn duidelijk terug te zien.” vertelt architect Jan van Vliet van Architectenburo Van Vliet in Leidschendam.

Van knusse startersappartementen tot luxe woningen en inspirerende ateliers, het Oude Postkantoor is van alle gemakken voorzien.

Foto: Mike van Bemmelen

Een centrale plek voor verbinding

“Het postkantoor is jarenlang een centraal punt in Leidschendam geweest. Veel mensen zullen zich deze plek herinneren. Een plek van verbinding en contact, die we met het ontwerp van het Oude Postkantoor nieuw leven inblazen.” vertelt Jan. “Ik verwacht dat de gemeenschappelijke tuin op het dak en de centrale toegang van het complex opnieuw verbinding zullen faciliteren, waardoor bewoners al snel een eenheid gaan vormen.”

De steeg van de Damlaan naar de Rijnlandstraat blijft bestaan. Deze verbindingssteeg geeft toegang tot de oude nummercentrale, waar een serie appartementen in zullen worden gerealiseerd. Daarachter worden, in de kenmerkende klassieke stijl van de Rijnlandstraat, een aantal luxe en moderne herenhuizen gebouwd.

De revitalisering van het Damcentrum

“Wat mij betreft is de revitalisering van het Damcentrum waar ook het Oude Postkantoor onderdeel van uitmaakt, een hele goede actie. Oorspronkelijk was hier sprake van een lage woondichtheid, wat met de nieuwe bebouwing wordt geïntensiveerd. Met een grotere variatie aan type bewoners, zal er nieuw leven worden gebracht in het centrum van Leidschendam. Ook buurtfuncties als de lokale bakker en slager zullen hiervan profiteren.”

Een heerlijke plek om te wonen

“Geografisch is Leidschendam een hele fijne plek om te wonen. Het is geen grote stad, maar je hebt alle voorzieningen in de buurt. Omliggende grotere steden als Den Haag en Leiden zoek je gemakkelijk op.”

“Het Oude Postkantoor biedt een modern en gevarieerd woningaanbod voor iedere levensfase. Comfortabele woningen die met zonnepanelen, warmtepompen en uitstekende isolatie aan alle duurzaamheidseisen voldoen. Hier worden bewoners uitgenodigd om opnieuw de verbinding aan te gaan en te genieten van alles wat de nieuwe Damlaan ze te bieden heeft.”